Odtekin
Yeni Üye
İtibar: +2/-0
|
 |
« : 18 Haziran 2008, 10:50:46 » |
|
SAFRUH
Deyimler – Özdeyiş
Bindiyin at sözünü işitmiyorsa, onunla yerinizi değişseniz iyi olur. *** Gölge yerle sürünse de, hiç zaman ayaklar altında kalmıyor. Ey ayaklar altına düşenler, ne olur, öz gölgenizden utanın! *** Kökler zaafladıkca, dalları kesiyorlar. *** Kaşının düğümü ceviz kırmıyorsa, nefret etmeği becermiyorsun. *** Parasızın öz boynunda, paralınınsa yaşamının boynunda ip oluyor. *** Bütün devletlerin silaha arkalanması gösteriyor ki, tarih hakim ulusların yolu, mahkumların öğretmenidir. *** Yurttaş yurta sahiplik yapmayanda, kenardan gelen gariplik duymuyor. *** Tarih gösteriyor ki, sıradan kölenin başına bir taş düşüyorsa, iki ağadan birini seçmek için kavğa edenin başına iki taş düşüyor. *** Ölünün yeri kabristandır, dirinin yeri alan: ya ondan ol, ya bundan. *** Dünyada zorun artdığını görüb korkma: onun hepsi sene karşı yönelmeyip! *** Uzun süre külünü nereye dökeceğini anlamayan adam onu öz başına dökmeğe mecbur oluyor. *** Bukağı bukağıdır, ister paslı demirden olsun, ister altındam. *** Esirlikde olan adam birinci sırada ve her şeyden önce özgürlüğe çıkmak uğrunda çalışmalıdır. Onun tüm başka işlerinin kazançı özünün yok, düşmanınındır. *** Evlatı olduğum ulus esaret altındadırsa, ad-san ve aile mutluluğu benim için alçaklıktır. *** ”Yüyürek at özüne kamçı vurdurmaz” sözünü at yox, atlı düşünüp! *** Bir dağ ki, yavaş-yavaş azalıyor – tükenecek. Buna göre de yarmağa başladığım dağın büyüklüğü beni korkutmuyor. *** Korku – öz içimizde düşmanımızın müttefikitir. *** - Baba, ben hangi işden uzaklaşmalıyım? - Senin düşünmek ve düşündüğünü demek olanağından yoksun eden ortamdan uzaklaş, yavrum! *** Öyle yerden tutmamışız ki, yıkmayalım. *** İnsan ite ürmez, it insana ürür. *** El işlerse – başı saklaya bilir, baş işlerse – eli saklaya bilir, el ile baş çalışırsa - ulusu saklaya bilir. *** Her hangi kadının hayasızlığı bir erkeğin gayretsizliğinden haber veriyor. *** Biz size demedik ki, şer zorsuzdur, biz size dedik ki, şer zordan düşürülmelidir. *** Gökler, çekilin başımın üzerinden, genişlik istiyorum. *** Fatihin önünden kaçıyorlar, insanın arkasınca gidiyorlar. *** Korka - korka kudurtmuşuz itleri! *** İnandırmağa çalışırsın, inanmayacaklar – sözünü de, get! *** “Utanıyorum yerine, insan! Diyorlar ki, insan zulüme boyun eğiyor. Öyledirse, benden neyin artıkdır?” – dedi eşek. *** Dağılma – yitirsin, Serpil – bitirsin.
|